fbpx

Wat is de beste programmeertaal om te leren?

Vraag jij jezelf af wat de beste programmeertaal is om te leren? In deze blog zullen wij helpen een overzicht te creëren van al de opkomende programmeertalen, welke programmeertalen de beste baangarantie bieden en welke programmeertalen een goede basis leggen om door te leren.

Wat is een programmeertaal?

Programmeren is een heel breed begrip. Door middel van programmeren kan je websites, applicaties, games en tegenwoordig al auto’s maken. Het schrijven van een code dient te worden gedaan aan de hand van een programmeertaal. Er zijn verschillende programmeertalen druk maar eens op jouw rechtermuisknop en klik op inspecteren. Er opent zich een venster met de code die is geschreven voor deze pagina, deze code de is geschreven in HTML (HyperText Markup language). Zonder deze code is deze pagina niet meer dan een wit scherm. 

Elk programma is gemaakt in een programmeertaal. Een programmeertaal bestaat uit commando’s voor een computer, aan de hand van deze commando’s begrijpt de computer waar de gebruiker naartoe wil. Er zijn heel veel verschillende programmeertalen. Al deze programmeertalen zijn onder te verdelen in twee veelvoorkomende begrippen namelijk, front end en back end. Wat is precies het verschil? Het kan simpel worden uitgelegd aan de hand van een auto.

De auto kan er prachtig uitzien aan de buitenkant, met mooie velgen, nieuwe banden, strak gestroomlijnd. Dit is de front end (wat de gebruiker ziet). Maar zonder motor (back end) kan de auto niet vooruit. 

Front end programmeren

Front end programmeren is al de code die de gebruiker ziet. Het woord front end zegt het eigenlijk al (de voorkant), in de front end wordt jouw webdesign omgebouwd door een front end programmeur. Alles wat jij vervolgens als gebruiker ziet valt onder de front end van jouw website/applicatie. Bekende front end talen zijn HTML, CSS en Javascript. Dit zijn vaak de eerste programmeertalen die een programmeur leert. Door het schrijven van deze code kan er namelijk direct worden gezien wat er zojuist is gecodeerd. 

HTML programmeertaal

Back end programmeren

Back end programmeren is al het codeerwerk wat als het ware aan de achterkant van de browser gebeurd. Er kan interactie zijn met de back end maar dat hoeft niet altijd. Het invoeren van een foutieve postcode met als gevolg dat de gebruiker een melding krijgt dat de postcode niet bestaat is daar een voorbeeld van. Op zo’n moment maakt jouw browser een connectie met de database van de adressen en controleert of jouw gegevens overeenkomen. Op deze manier kan de back end goed gecontroleerd worden.

Op het moment als je bijvoorbeeld een shirt besteld via een webshop, moet de webbrowser echter meer handelingen verrichten met de back end. Zo moet het product wat jij hebt aangeklikt verschijnen in de winkelwagen en moet er een factuur worden opgemaakt met het totale bedrag. Er moet kunnen worden afgerekend, de voorraad moet worden bijgewerkt, de betaling moet worden verwerkt en het pakket moet worden verstuurd. Een aantal van deze processen kunnen lastig worden gecontroleerd als een back end programmeur de code schrijft. 

Met welk doel codeer jij?

Afhankelijk van welk doel jij hebt met jouw code zijn er verschillende programmeertalen aan te raden. Is jouw doel om een baan te krijgen dan zullen de programmeertalen verschillen van iemand die als zelfstandige programmeert. Is jouw doel een applicatie te maken voor op een telefoon? Dan zijn hier ook aparte programmeertalen aan te raden, of wil jij alleen front end programmeren of juist alleen back end? Al deze vraagstukken zullen uiteindelijk bepalen welke taal het beste bij jouw zal passen. 

Welke programmeertaal moet ik leren voor de beste baangarantie?

Afhankelijk van de baan zullen er verschillende programmeertalen van belang zijn. Als jij graag een website wil leren ontwikkelen is het belangrijk om te beginnen met HTML en CSS. Tijdens het leren van deze talen kun je langzaam de stap maken naar javascript. Javascript is een taal die veel oefening vereist, maar zoals programmeurs zeggen ”Google is je beste vriend”.

In de afgelopen jaren is de markt rondom kunstmatige intelligentie enorm gestegen, veel bedrijven willen hun processen automatiseren en zouden dat graag willen aan de hand van zelflerende programma’s. Daarvoor is de programmeertaal Python aan te raden, Python is nog relatief nieuw maar veel bedrijven zien inmiddels het potentieel en er is enorm veel vraag naar.

Het ontwikkelen van apps die te vinden zijn in de Apple store (Iphone) en in de Play Store (Android) worden gecodeerd in de talen Swift en Java. Afhankelijk van het platform waar je de app zou willen aanbieden zal er een programmeertaal gekozen kunnen worden. Veel bedrijven zien de meerwaarde tegenwoordig van een app op hun telefoon, het zorgt voor tevredenheid onder de werknemers en maakt het werk vaak een stuk gemakkelijker door te werken met een systeem. 

 

Zijn al deze talen even makkelijk? Nee, zeker niet! Veel programmeurs zijn begonnen met HTML, CSS en javascript omdat deze toegankelijk zijn voor de beginnende programmeur. Programmeren vraagt een analytisch inzicht, je moet verbanden kunnen leggen en bovenal moet je een leergierige houding hebben.

Mocht je nog vragen hebben aan de hand van dit artikel beantwoorden wij die graag, stuur je vraag naar info@exsiting.nl of geef een belletje!