fbpx

Top 7 business trends voor 2021

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van business trends. Ieder jaar stijgt de concurrentie in elke branche. Deze business trends spelen een grote factor betreft de ontwikkelingen die de pandemie met zich mee heeft gebracht. Het is belangrijk om voor te blijven op de concurrenten en daarom hebben wij voor u de zeven beste business trends voor 2021 op een rijtje gezet.

Vanuit huis werken – Business Trends #1

Vanwege het coronavirus heeft het grotendeel van Nederland te maken gehad met thuiswerken. In deze periode zijn ons een aantal dingen opgevallen. Het is voor veel mensen mogelijk om vanuit huis te werken, dit brengt echter voor-en nadelen met zich mee. Hieronder staan onze bevindingen.

Voordelen  

 • Het bespaart veel kosten (Denk aan reiskosten en aan het hebben van een bedrijfspand)
 • De reistijd wordt beperkt, werknemers en partners kunnen met een aantal minuten hun laptop klaarzetten, dit scheelt ontzettend veel tijd.
 • Er kan op verschillende plekken gewerkt worden, zo kan het voorkomen dat medewerkers bijvoorbeeld in een studieruimte in de bibliotheek gaan zitten, in een vakantiehuisje of in de tuin. 
 • Ondanks het hebben van een griep kan er alsnog gewerkt worden vanuit huis, er zijn altijd wel kleine opdrachtjes die alsnog kunnen worden gemaakt (mits de ziekte niet natuurlijk niet de overhand neemt).
 • Mensen zijn productiever omdat zij niet snel worden gestoord door hun collega’s, de tijden dat collega’s bij het koffiezetapparaat staan zijn voorbij. 

Nadelen

 • Het werken online komt het netwerken niet ten goede, het opbouwen van klantenrelaties zal nu over de telefoon, de mail of met Teams/Zoom moeten gaan.
 • Het werkoverleg vindt online plaats, er is zo onvoldoende aandacht voor het individu, vragen die worden gesteld zullen vaker in het belang zijn van de groep.
 • Het werk en thuis valt soms nog maar lastig te onderscheiden, altijd in dezelfde omgeving zitten kan leiden tot stress.
Business Trends
Zorg dat u zo min mogelijk afleiding heeft om u zo goed mogelijk te concentreren.

Het is dus niet voor iedereen een succes om thuis te werken, wij zijn van mening dat het persoonsafhankelijk is. Maar we hebben geleerd dat het zeker mogelijk is, mede door de grote ontwikkelingen van platformen als Microsoft Teams en Zoom in het afgelopen jaar. Door de werknemers te voorzien van alle gemakken die een kantoor te bieden heeft, zal het zeer aantrekkelijk gemaakt worden. En wij verwachten dat deze trend zich in 2021 nog verder zal ontwikkelen.

Data als activa, data als waarde in je onderneming – Business Trends #2

Alles omtrent data is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Bedrijven zijn op basis van data hun processen en systemen aan gaan passen en zijn met behulp van data hun klanten beter gaan begrijpen. Dit is op verschillende niveaus te traceren, wij zullen enkel het management stuk behandelen. Als management is het belangrijk inzichten te krijgen in de data van uw processen. Zo kan er worden gewerkt aan de hand van Business Intelligence systemen.

In zo’n systeem wordt er nauwkeurig gekeken naar bedrijfsprocessen en welke informatie uit deze processen te winnen valt. Dat kan zijn door gegevens te koppelen, hieronder een voorbeeld van de KLM. 

Wanneer iemand een ticket koopt op de website van bijvoorbeeld booking.com zal de KLM de gegevens van deze passagier willen registreren. Aan de hand van één specifieke klant kan de KLM ervoor kiezen om meerdere gegevens van deze passagier op te slaan. Hier zou u kunnen denken aan de volgende punten:

 • Koopt deze klant alleen tickets wanneer er een aanbieding is? 
 • Is dit een zakelijke klant? 
 • Hoe vaak reist deze klant per jaar? 
 • Voor hoeveel personen koopt deze klant aan tickets?
 • Waar komt de klant vandaan?
 • Wat is de leeftijd van de klant?

Op basis van al deze data kan de luchtvaartmaatschappij gegevens bijhouden en daaropvolgend de besluitvorming binnen het bedrijf erop aanpassen. Op deze manier kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar effectiviteit en efficiency aan de hand van de ingewonnen data. 


Automatisering – Business Trends #3


Veel bedrijven zijn al op weg naar een verbeterde efficiency-rate door middel van automatisering door bijvoorbeeld het online zetten van hun winkelvoorraad. Langzamerhand komen de bedrijven erachter dat dit de goedkoopste oplossing is met het grootste potentieel. Er zijn al een aantal ontwikkelingen geweest betreft het verkoopproces, denk hierbij bijvoorbeeld aan: chatbots voor de online services, pakketbezorging en kassa’s (waar nu ook niet altijd meer een kassière staan). Ondernemers worden steeds meer bewust van het gemak bij automatisering, maar met de snelheid waarin de ICT branche zich blijft ontwikkelen ontwikkelingen is het voor de ondernemer haast niet bij te houden. De mogelijkheden deze dagen zijn tegenwoordig enorm en zullen blijven toenemen.

Business Trends
Zorg ervoor dat uw bedrijf efficiënter te werk gaat in 2021!

Ook zijn er met zaken waar de klant weinig inzicht in heeft veel aanpassingen geweest in de afgelopen jaren. Denk hierbij aan het organiseren van het klantenbestand door middel van een database, of automatisch berichten sturen naar de klanten in massaberichten. Het verhuizen van een fysieke klantenservice naar een online-chatbot en noem maar op. 

Hoewel de veranderingen klein lijken, zullen elke beetjes helpen bij het volledig automatiseren van de bedrijfsprocessen. Deze automatiseringen zorgen voor een efficiëntere manier van werken. Dit zorgt dus voor minder kosten en een stabielere omzet.

Digitale services – Business Trends #4

Bedrijven zijn massaal bezig om een oplossing te vinden voor de COVID-19 crisis. In landen om ons heen is het al een tijd gaande maar sinds 15 december doet Nederland ook mee, namelijk het shoppen is alleen mogelijk online. Wanneer de consument kleding nodig heeft moet hij/zij toch echt het internet op. Daarom is het van groot belang om de online winkel ervaring zo optimaal mogelijk te maken.

Zo is er voor kleding bedacht om augmented reality te gebruiken, zodat je je camera aan kan zetten en kan zien hoe een kledingstuk ongeveer valt/ hoort te vallen. Snapchat en Instagram gebruiken augmented reality ook al om bijvoorbeeld van je gezicht een hond te maken of een papegaai op je schouder te zetten.  Door jou eerst de kleding te laten “passen”, hopen bedrijven je over te kunnen halen om het product te bestellen.

Ook is het voor bedrijven belangrijk dat ze overal te vinden zijn. Zo is er voor een webshop de mogelijkheid om ook een applicatie in de App-store van Apple te uploaden en in de Google Play Store van Android. Op deze manier worden consumenten die de applicatie hebben gedownload, vaker geconfronteerd met meldingen en de applicatie zelf. Adidas heeft bijvoorbeeld in de applicatie extra korting, zodat de consumenten sneller de applicatie zal downloaden. Een te gekke marketingstunt!


Duurzaamheid – Business Trends #5

De pandemie die corona met zich mee heeft gebracht, heeft een grote impact gehad op ieder bedrijf in de wereld, zowel positief als negatief. Echter is er volgens bedrijven nog een veel groter probleem dan corona. Zij erkennen dat de milieucrisis veel schadelijker kan zijn voor de wereld en het bedrijfsleven. Daarom moeten bedrijven er goed op letten dat de activiteiten die zij verrichten en de producten die zij gebruiken, niet te belastend zullen zijn voor het milieu.

Er zijn veel voordelen voor bedrijven om hun proces te verduurzamen, daarom zijn veel bedrijven hier al mee begonnen. Een groot bedrijf genaamd Tony’s chocolade, waar je vast wel eens van hebt gehoord, is begonnen met duurzame chocolade. Omdat zij handelen in duurzame chocolade en daar bekend mee zijn geworden, kunnen zij nu profiteren van de voordelen die duurzaamheid met zich meebrengt.

 • Duurzaam ondernemen is heel interessant voor de overheid en investeerders om mee samen te werken.
 • Uit onderzoek is gebleken dat de consument bereid is om meer geld te betalen voor een duurzaam product. Zelfs 53% van de consumenten zegt op te letten op de duurzaamheid van een product.
 • Duurzame bedrijven kunnen gebruik maken van aantrekkelijke regelingen en subsidies. Denk hierbij aan de SDE+ subsidie voor duurzame investeringen en de Energie-investeringsaftrek waarmee bedrijven fiscaal voordeel kunnen behalen.

Activiteit op sociale media – Business Trends #6

Doordat bedrijven vaak al een groot deel van hun klanten konden bereiken op sociale media, konden zij makkelijk de nieuwe collectie delen met hun potentiële klanten. Een authentieke pagina op sociale media is steeds belangrijker. Door bijvoorbeeld open te zijn over je primaire proces, of je klanten een kijkje achter de schermen te geven creëer je een unieke manier van communicatie en openheid naar je klanten. Iets waar de klant tegenwoordig veel waarde aan hecht.

Een groot netwerk is van groot belang om veel mensen te kunnen bereiken, zeker op sociale media platformen! Er zijn echter genoeg alternatieven voor bedrijven om een grote groep mensen te bereiken op sociale media platformen. Facebook, Instragram, LinkedIn, Snapchat, Tiktok etc. bieden de mogelijkheid om te adverteren. Dit is voor bedrijven interessant om mensen buiten het netwerk te bereiken. Het benaderen van de juiste doelgroep gaat ontzettend makkelijk met advertenties, toch is het ook belangrijk om zelf dermate te groeien dat dit organisch zal gaan. Op deze manier brengt het minder kosten met zich mee op de lange termijn.

Tevens kiezen veel bedrijven ervoor om een bekend persoon het gezicht te laten zijn van hun merk. Door een bekend persoon het product of het merk aan te laten raden in een video of foto, zal een grote groep mensen bereikt worden. Deze bekende personen worden vaak gezien als voorbeelden door de jeugd en wekt dan vertrouwen in het product. Let hier wel goed op, niet ieder bekend persoon wekt het vertrouwen in jouw producten!

Gelukkige werknemers – Business Trends #7

Het is van groot belang voor bedrijven dat de werknemers zo optimaal mogelijk presteren. Toch is het zoal voor de werknemer als voor de werkgever prettig om meer te krijgen voor minder. Door als bedrijf te investeren in het personeel, kan het geluk van de werknemers een boost krijgen. Gelukkig personeel is de sleutel tot een goed lopende onderneming. Onderzoekers ontdekten dat personeel gelukkig wordt, als zij daadwerkelijk wat bijdragen aan zinvol werk.

Ook wordt personeel gelukkiger van vrijheid. Als zij de mogelijkheid hebben om van andere plekken af te werken, in plaats van de vaste kantoorruimte hebben werknemers vaak een prettiger en vrijer gevoel. Mensen worden over het algemeen gelukkig van beloningen. Het is leuk om iets af te ronden en het gevoel krijgen dat je progressie hebt geboekt. Daarom moeten er mijlpalen en doelen worden vastgesteld door de werkgever.

Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Gunstige arbeidsvoorwaarden spelen mee in de beslissing van werknemers om te blijven of om in dienst te komen bij een bedrijf. Zo is Google bekend om de vrijheid die ze te bieden hebben. Google is een van de bedrijven met de meest gelukkige werknemers in de Verenigde Staten. Steeds meer bedrijven passen hun secundaire arbeidsvoorwaarden aan om mee te spelen op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt wordt namelijk steeds competitiever, niet alleen voor werknemers maar ook zeker voor bedrijven!

Heeft u deze business trends gelezen en weet u niet waar u moet beginnen? Kom met ons sparren in de commentaar sectie of neem een kijkje naar onze andere blogs ter inspiratie, daar staan onder andere meer business trends en nog veel meer op het gebied van technologie en ontwikkelingen!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *